1942 firade Lagaholmsspelen 10-årsjubileum och kommittén ansåg att de nu hade tillräckligt med pengar för att köpa in och donera ett större konstverk till staden. Överskotten från tidigare års spel hade använts till renoveringen av Lagaholms slottsruin. Jubileet sammanföll med en renovering av det gamla rådhuset från 1794 och borgmästaren Axel Malmquist tyckte det var ett lämpligt tillfälle att samtidigt höja husets skönhet med ett konstverk. Han tänkte sig ett klockspel på husets södra gavel. Malmquist, som var mycket historieintresserad, ville hämta motivet från en medeltida rimkrönika där det berättas om kungamötet i Laholm 1278 mellan Sveriges Magnus Ladulås och hans danska motsvarighet Erik Klipping. Mötet firades med ett fredligt tornerspel utkämpat mellan riddarna Erengisle Plata från Sverige och Magnus Dysevold från Danmark. Rimkrönikan lyder: ”[…] och vart där en stolt och kraftig dust, så att dansken till sist till marken föll. Båd’ häst och pengar svensken behöll”.

Malmquist bestämde sig för att anlita skulptören Stig Blomberg som några år tidigare hade gjort ”De badande barnen” som förvärvats av Laholms sparbank. Blomberg presenterade idén till sitt mekaniska mästerverk som en skiss utförd i gips, vilken efter Malmquist godkännande överfördes till koppar av den kände konstsmeden Ragnar Myrsmeden (1889–1989) i Stockholm.

Riddarspelet består av två delar: en minnestavla utformad som en hissbar ridå och bakom den två mekaniska riddare. De två kvinnogestalterna på minnestavlan är Dana (med kärven) och Svea (med äpplena). De skakar hand som tecken på fredlighet. Under sitter en duva med en olivkvist. Ovanför syns tre kronor, symboliserande de tre nordiska länderna. Vid sidorna knäböjer två pager med de svenska och danska färgerna på sina sköldar. När ridån går upp framträder två mekaniska riddare till häst som med lyfta svärd utkämpar ett fredligt tornerspel. Dansken känns igen genom en leopard på sin sköld och svensken genom ett lejon. Mellan den 1 maj och 1 oktober varje år utkämpas striden fyra gånger per dag: klockan 9, 12, 15 och 18 efter det att rådhusklockan klämtat färdigt.

Ägare: Laholms kommun. Lagaholmsspelens 10-årsjubileumsgåva 1942.